De route van de Kinderdrift voert door een van de mooiste natuurgebieden van Drenthe. Het gebied draagt de dubbelnaam De Strubben – Kniphorstbosch en is gelegen op de Hondsrug, middenin het stroomdallandschap van de Drentse Aa, ingeklemd tussen de N34 en dorpen Schipborg en Anloo.

Het woord ‘strubbe’ betekent kreupelhout en verwijst naar de lage, grillig gevormde eikenbomen waar het gebied rijk aan is. Het bos dankt zijn naam aan de familie Kniphorst, die in de 19e eeuw het heideveld liet ontginnen om het te beplanten met bomen voor de houtteelt.

Je vindt er verschillende sporen uit de prehistorie, zoals karresporen, hunebedden en grafheuvels. Tot 2008 was het in gebruik door defensie als militair oefenterrein. Sinds het in bezit is van Staatsbosbeheer grazen er de schapen van kudde Het Stroomdal. Waar de ruiterroute langs de schaapskooi gaat, zijn aan je rechterhand de contouren van de voormalige schietbaan nog zichtbaar.

Omdat ook wandelaars, hardlopers fietsers en mountainbikers gretig gebruik maken van de paden en velden in het gebied, is het zaak om goed op te letten en rekening met elkaar te houden.

Route Kinderdrift 8 km
Route Kinderdrift 8 km

Route Kinderdrift 4 km

En wat plaatjes van het prachtige landschap waar de route langs voert!

Restanten van een hindernis op de stormbaan van voormalig oefenterrein van defensie.