Test van uithoudingsvermogen

Endurance is een test van uithoudingsvermogen. Paard en ruiter leggen

Bij endurance leg je vele kilometers af in de natuur samen met je paard.

samen een route af door de natuur met een afstand tussen 20 en 160 km op één dag. Soms wordt endurance ook over meerdere dagen gereden en rijden de deelnemers tot wel 350 kilometer in 5 dagen. Vanaf 40 kilometer wordt endurance in meerdere lussen gereden, waarbij de combinaties steeds terugkomen naar een centraal punt voor een veterinaire keuring en een verplichte rustpauze. De winnaar is degene die als eerste bij de finish komt, maar het allerbelangrijkste is dat het paard nog gezond en fit is als het over de finish komt!

Bij kinderendurance geldt de snelste tijd echter niet. Daar wordt enkel gekeken naar de fitheid van de pony en is het uitrijden van de wedstrijd het meest belangrijk. Iedereen die goed voor zijn of haar pony zorgt en alle kilometers netjes heeft afgelegd krijgt een prijs! Daarnaast zijn de afstanden die gereden kunnen worden ook korter, vaak tussen de 5 en 15 kilometer.

 

“Fit to Continue”

De dierenarts bekijkt of het paard fit is voor, tijdens en na de wedstrijd. Dat noemen ze in de endurance “Fit to Continue”.

“Fit to Continue” betekend letterlijk: fit om verder te gaan. Dit is een term die bij endurance veel gebruikt wordt, omdat alle paarden voor, tijdens en na de wedstrijd door een dierenarts bekeken worden om te zien of ze nog fit genoeg zijn om aan de wedstrijd deel te nemen en hun weg te vervolgen. De dierenarts luistert naar het hart en de darmen van het paard, bekijkt of hij/zij genoeg water heeft gedronken, niet uitgeput is, en nog goed loopt. Zelfs na de Finish moet het paard “fit to continue” zijn, anders wordt een combinatie niet in het klassement opgenomen.

 

Groomen

De grooms zijn de verzorgers van paard en ruiter.

Groomen betekend verzorgen, wat bij endurance heel belangrijk is omdat het paard en de ruiter

vele uren aan het rijden zijn. De “grooms” zijn de verzorgers van het paard en de ruiter tijdens de wedstrijd. Zij zorgen ervoor dat er genoeg gedronken wordt, dat het paard en de ruiter in de rustpauzes goed verwend worden en dat alles goed verloopt. Zo heeft de ruiter minder zorgen en kan hij of zij zich helemaal richten op het rijden van de wedstrijd.

 

 

De route

Endurance vindt plaats in de natuur, waarbij je een uitgezette route volgt die door het bos, over de heide of zelfs over het strand kan gaan. Dit is afhankelijk van waar de wedstrijd plaatsvind. De routes worden meestal uitgezet door middel van tape of linten die in of aan bomen worden bevestigd. Nederlandse nationale wedstrijden maken gebruik van wit (rechtdoor), rood (rechts)

De route van de Eenhoorn Kinderrit wordt uitgezet door linten in de bomen, en pijlen op de kruispunten. Geel/zwart is voor de korte afstand, en rood/wit voor de lange afstand.

en geel (links) tape die de route wijst. De Eenhoorn Kinderrit en Kinderendurance Zuid Veluwe gebruiken wit/rood (lange afstand) of zwart/geel (korte afstand) afzetlint die in de bomen hangen en die je moet volgen afhankelijk van welke afstand je rijdt. Vaak hangen er op kruisingen ook pijlen. De startlocatie is vaak bij een manege, camping of andere locatie waar alle voorzieningen zijn. Op deze plek komen de ruiters vaak ook terug tussen de verschillende lussen voor de verplichte rustpauzes, indien zij meer dan 40 km rijden.