Wat gaan we doen, en waarom?

Plezier maken staat voorop!

Er zijn al enkele malen kinderritten georganiseerd in Nederland, maar helaas was er in lange tijd niets meer voor kinderen mogelijk in de endurance. Wij vonden dit erg jammer, en daarom besloten wij in 2012 om maar zelf de touwtjes in handen te nemen. Zo werd de Eenhoorn Kinderrit geboren. In 2019 besloot Rachel om nóg een kinderendurance te gaan organiseren samen met de mede-organisatoren van Endurance Zuid Veluwe. Zo werd ook Kinderendurance Zuid Veluwe geboren.

Zowel de Eenhoorn Kinderrit alsook Kinderendurance Zuid Veluwe zijn géén wedstrijden, en er worden géén klassementen opgesteld. Om de kinderen te laten ‘proeven’ aan de endurance proberen wij in meerdere opzichten een echte wedstrijd na te bootsen. Zo vinden er veterinaire keuringen plaats, wordt er een route uitgezet en is er in het parcours een groompunt (waar overige familieleden, vrienden, enz. kunnen komen kijken) met waterbakken voor de paarden. Wij zorgen tevens voor hesjes, vetkaarten, e.d. en een prijs voor iedere deelnemer!

In het eerste jaar dat wij de rit organiseerden, was er maar één afstand mogelijk. Om de grotere kinderen wat meer uitdaging te bieden, hebben wij in 2013 ervoor gekozen om een tweede en langere afstand aan te bieden, namelijk 16 kilometer. Sindsdien bieden wij jaar ieder jaar 2 afstanden aan bij de Eenhoorn Kinderrit. Bij Kinderendurance Zuid Veluwe worden zelfs 3 afstanden aangeboden, waarbij de 3e afstand speciaal is voor de hele kleintjes.

 

Plezier hebben is verreweg de hoogste prioriteit van de dag!

 

Kennis maken met endurance

We bootsen een echte wedstrijd na, inclusief keuringen door de dierenarts!

De Eenhoorn Kinderrit is een initiatief van Endurance Team De Eenhoorn uit Zutphen. Kinderendurance Zuid Veluwe wordt georganiseerd door Stichting Endurance Zuid Veluwe van Enduranceteam Arnhemse Meisjes. Het doel van alle achterliggende organisatoren is om jonge kinderen een kans te bieden om kennis te maken met de endurancesport op een leuke en speelse manier. Tijdens beide ritten wordt voor zover mogelijk een echte wedstrijd nagebootsts, met een voorbespreking, voor- en nakeuringen, en uitgezette routes. Echter wordt er ook extra aandacht besteed aan het ‘leerzame’ deel door zowel met de groep alsook individueel tijd te besteden aan het uitleggen van wat er gebeurd en het beantwoorden van vragen.

Het grootste verschil tussen een echte endurancewedstrijd en een kinderendurance, is dat er bij kinderendurance géén klassement wordt opgemaakt. Alle deelnemende kinderen die goed voor hun pony’s en paarden hebben gezorgd voor-, tijdens- en na de rit krijgen prachtige prijzen mee naar huis. Het is dus geen competitie, en plezier hebben is verreweg de hoogste prioriteit van de dag!